Utviklingsfondet

Bezunish Bakale er medlem av et kvinnekooperativ sørvest i Etiopia som selger og produserer honning. Honning har tradisjonelt vært et mannsforetak i Etiopia. Bikubene henger høyt i trærne og er tunge å bære. Men en ny type bikube som kan brukes i kjøkkenhagen har ført til at mange kvinner har begynt å produsere honning.

Kvinnedag i godt lag

Utviklingsfondet gratulerer alle med kvinnedagen! Kampen om kvinners rettigheter og økt tilgang på inntektsskapende arbeid fortsetter. I år møter vi tre kvinner fra hver sin verdensdel som forteller sine historier om hvordan de kom seg ut av fattigdom.

Langt fra hverandre, i Etiopia, Nepal og Nicaragua jobber Lucrecia, Renoka og Bezunish beinhardt for å komme ut av fattigdomsfella som så mange kvinner verden over sitter i. Innsatsen betaler seg, og skaper arbeidsplasser og muligheter for mange andre kvinner. Nøkkelen til suksess? Å organisere seg!

– Vi bestemte at det beste er å være bare kvinner her, sier Lucrecia Reyes, arbeider og medeier i den lille cashewnøttefabrikken i landsbyen Tecuaname i Nicaragua. Hun forteller om et mannsdominert samfunn, der kvinner har få inntektsmuligheter. Fabrikken er organisert som et kooperativ og kvinnene som jobber der eier sin egen arbeidsplass. Råvarene kjøper de fra bøndene i nærområdet, og kundene sitter gjerne på en barkrakk i Madrid.

– Mennene våre var skeptiske i starten, men nå ser de at dette fungerer, og inntektene kommer godt med. Vi arbeider her og vi eier fabrikken sammen, det er jeg veldig stolt av, forteller Lucrecia.  

Satser internasjonalt

Nøttekooperativet er medlem av FECODESA, en paraplyorganisasjon for kooperativer i Nicaragua, som hjelper til med design og markedsføring av produktene, både i Nicaragua og i utlandet. Nå leverer bedriften fast til Spania flere ganger i året.

– Alternativet for kvinner her er å reise til hovedstaden Managua for å arbeide som hushjelp, men vi har skapt vår egen arbeidsplass her i lokalsamfunnet, sier Lucrecia.

Feministisk dunderhonning

Samtidig, i et annet kooperativ, et annet sted i verden, produserer og selger Bezunish honning sammen med 53 andre kvinner. Kooperativet i Gecha, sørvest i Etiopia, har gjort en fjern drøm om å tjene egne penger til virkelighet for medlemmene der.

– Før vi dannet kooperativet produserte vi honning i bakhagene våre, men det var mennene som tok honningen til markedet og de beholdt selv pengene, forteller Bezunish.

Ingen liker å bli lurt

Siden 2013 har kvinnene solgt honningen til sitt eget kooperativ og fått full kontroll over pengene. Sammen sørger de for at de også får en bedre pris for honningen enn før.

– Når man selger alene tilbyr oppkjøperne mye lavere pris fordi de tror vi ikke følger med på prisene, og de jukser på vekta, sier Bezunish.

Kooperativet har bygget seg opp kapasitet og kompetanse til å følge med på prisene og markedet, og vet når det er lurt å selge og til hvilken pris.

Skreddersydd bedrift

Enken Renoka Rei fra Nepal, har ikke bare funnet sin egen vei ut av fattigdom, hun har skapt arbeid for flere gjennom sybedriften sin, og kurser kvinner i det hun kan; etablere en bedrift og tjene penger på den.

For Renoka startet forandringen med en sykurs. Gjennom kooperativet hun er medlem av fikk hun først delta på kurs, og siden støtte til å kjøpe en symaskin. Rundt denne etablerte hun sin egen sybedrift, og det hun produserer selger så bra, at hun har utvidet med flere både folk og maskiner.

Opp og ut i offentligheten

Den nepalske organisasjonen Mahila Jagaran Sangh (MJS) støtter Renokas, og flere andre kvinnekooperativer som driver med mikrokreditt og støtter opp om lokalnæring. For mange av de involverte kvinnene er det her de for første gang bidrar økonomisk til husholdningen og første gang de er med på å bestemme over ting i lokalsamfunnet som betyr noe for dem.

– Kvinner som før var redde for å snakke høyt, holder nå taler og snakker i det offentlige rom, sier Prakash Pokharel, mannen som koordinerer MJS sitt kooperativprosjekt.

Ja, nemlig, for det er faktisk sånn, at bak de suksessrike kvinnene står det ikke bare sure gubber som skulle ønske damene holdt seg hjemme. Det finnes også menn som ser at kvinner står sterkere sammen og skjønner at det er viktig.        
 

Emneord: kvinner