Utviklingsfondet

Inger Haugsgjerd

Humla state of mind

Menneskene som bor i Humla, Nepal, er helt avhengige av hjelp utenfra, og har ikke nok mat til å fø familien hele året. Tidligere fredskorpsutveksler Inger Haugsgjerd har produsert en kort dokumentarfilm om utviklingsarbeid i Humla. Lett er det ikke, men endring skjer.

Humla er det nest fattigste distriktet i Nepal. Utviklingsfondet støtter Humla Development Initiative (HDI) som er et samarbeid mellom de to organisasjonene LI-BIRD og SHIP-Nepal.

Ingen snarveier til målet

Det er svært vanskelig å drive utviklingsarbeid i Humla. Under borgerkrigen (1996-2006) ble mange presset til å angi hverandre til en eller begge sidene i konflikten. Denne mistenksomheten henger fortsatt igjen i menneskene som bor her. Det finnes ingen veier i Humla og den eneste måten å komme seg dit er å gå eller med fly. På grunn av at mange bistandsorganisasjoner har jobba lenge i Humla, har folk etter hvert blitt helt avhengige av hjelp og støtte utenfra.

HDI har også gjort feil underveis, men prøver å hjelpe innbyggerne til å bli uavhengige. Der de gir støtte, må som regel bonden selv òg bidra med noe. HDI begynner å få gode resultater ved å gi støtte til å bygge drivhus. Med kun en vekstsesong kan de fattige bøndene bare produsere nok mat for familien for 3-6 måneder av året, men drivhus gjør det mulig for dem å produsere grønnsaker året rundt. De samler stein og treverk selv og bygger eller betaler for arbeidskrafta. HDI gir bare støtte til de materialene som ikke finnes lokalt i Humla.

«Før vi bygde drivhuset hadde vi ikke nok grønnsaker å spise. Nå har vi det, så dette har vært en svært positiv endring i livet mitt», forteller Trishana Shahi. Hun er en av kvinnene som har fått støtte gjennom prosjektet.

Siden det er svært vanskelig å få folk til å arbeide sammen, får HDI hjelp av organisasjonen MJS til å starte kooperativ i Humla. MJS er en annen av våre partnerorganisasjoner som har hatt stor suksess med de selvdrevne kooperativene i distriktet Ilam. Samarbeidet mellom de to partnerorganisasjonene gir håp i Humla. Assaram Gurung i HDI tror kooperativet vil være et nyttig verktøy som får folk til å reise seg og stå sammen for en bedre framtid. 

Her kan du se dokumentarfilmen:

Dokumentar (15 minutt) på engelsk og nepali med engelsk tekst.